Studiu: „Cei ce pirateaza sunt si cei ce cumpara continut”
Incredibil, dar adevarat. Un nou studiu realizat in Germania pe un public destul de numeros de catre Dutch Institution for Information Law and CetERdata se reflecta intr-un set de descoperiri incredibile. Oamenii care pirateaza filme, muzica sau jocuri sunt cei mai predispusi sa dea bani pe continut multimedia, atat online cat si in format fizic.
Trecand peste statistica ingrijoaratoare care declanseaza studiul, peste 27,2% din populatia Germaniei cu varsta de peste 16 ani a descarcat continut piratat in ultimul an, urmatoarele descoperiri vin intr-un spirit mai optimist. DIntre cele 2009 de persoane intervievate a fost imbucurator procentul celor care cumpara continut original desi descarca continut piratat.
Studiul a demonstrat defalcat pe genuri de continut ca cei care pirateaza sunt predispuri la achizitii de continut original mult mai mult decat cei care nu pirateaza. In cazul filmelor si serialelor TV, cei care care pirateza dau bani pe acelasi tip de continut din alte surse decat cele neoficiale de 3 ori mai mult decat cei care nu se implica in metode de descare de continut gen torrent. In cazul muzicii, de 4 ori mai multi bani sunt cheltuiti de cei ce pirateaza decat de cei ce nu se angajeaza in astfel de activitati. In cazul jocurilor de exemplu, statistica este cea mai discrepanta. 65% dintre cei ce pirateaza cumpara si jocuri originale din magazin in timp ce doar 14% dintre ceilalti sunt dispusi sa cheltuiasca bani pe jocuri. Aceleasi concluzii, intr-o masura mai mica, au fost trase si pentru obiceiurile de cheltuire ale banilor in concerte sau mers la cinema. Cei care descarca continut ilegal de pe internet cheltuie cu 50% mai multi bani anual pe astfel de surse de divertisment in comparatie cu ceilalti.
Concluzia studiului, in ceea ce priveste tipologiile de utilizatori, este ca cei care sunt innebuniti dupa divertisment aleg arbitrar sursa de continut pentru fiecare caz in parte, fara a neglija sursele legale. Din cate se pare, cei mai multi verifica daca gasesc un film pe internet si il descarca fara a-si pune problema de legalitate a sursei, iar daca nu gasesc filmul pe internet se duc la cinema pentru simplul fapt ca vor sa-l vada. Acelasi principiu se aplica si la descarcarea de muzica si jocuri.
Dupa aceste revelatii ramane sa vedem daca marile case de productie si case de discuri vor fi la fel de agresive in a persecuta internauti care se angajeaza in piraterie, luand in calcul faptul ca aceeasi indivizi sunt si cei care vireaza si cele mai miari sume de bani in vistieriile lor.